Przypominamy, że powódź niesie ze sobą liczne zagrożenia o charakterze epidemiologicznym. Osobom dotkniętym powodzią zagrażają przede wszystkim zatrucia i zakażenia pokarmowe oraz w wyniku wystąpienia urazów, skaleczeń – tężec.
Dbajmy o swoje zdrowie!
Aby zapobiec wystąpieniu tych zagrożeń należy przestrzegać poniższych zasad:- Często myć ręce wodą z mydłem
- Spożywać wodę butelkowaną lub dostarczaną w cysternach
- Nie należy spożywać produktów spożywczych zalanych wodą powodziową nawet opakowanych, w puszkach, słoikach bez widocznego uszkodzenia opakowania
- Owoce, warzywa zalane wodą powodziową nie nadają się do spożycia
- Należy unikać spożywania surowych, niedogotowanych, niedosmażonych jaj, mięsa/drobiu/ryb
- Przygotowanie potraw z surowego mięsa/drobiu/ryb wymagających dalszej obróbki termicznej (smażenie, pieczenie, duszenie) powinno odbywać się na przeznaczonych tylko do tych produktów naczyniach kuchennych np. deskach do krojenia, nożach, sztućcach, które po każdym użyciu powinny być dokładnie oczyszczone, umyte i wysuszone. Umyte i suche deski do krojenia, naczynia i sztućce mogą być używane do przygotowania innych posiłków/potraw. Przed oraz po przygotowaniu surowego mięsa/drobiu/ryb do dalszej obróbki należy dokładnie umyć ręce
W sytuacji pojawienia się objawów chorobowych należy natychmiast zgłosić się do lekarza. W Nysie od dwóch dni pod Halą Nysa przy ul. Sudeckiej działa szpital polowy.
Najczęstsze przyczyny zatruć i zakażeń pokarmowych podczas powodzi:
- Salmonellozy oraz inne zatrucia i zakażenia pokarmowe np. coli, norowirusy, rotawirusy, charakteryzują się dość krótkim okresem wylęgania – od 6 do 48 godzin. Objawy zakażenia to: gorączka, osłabienie, nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha. Do zakażenia dochodzi w wyniku spożycia zanieczyszczonej żywności i wody.
- Dur brzuszny. Okres wylęgania choroby wynosi od 10 do 14 dni. Objawy choroby to: złe samopoczucie, osłabienie, rozbicie, stan podgorączkowy, bóle mięśniowe, wzdęcia brzucha, wysypka durowa. Do zakażenia dochodzi w wyniku spożycia zanieczyszczonej wody, żywności ( szczególnie mleka i jego przetworów).
- Czerwonka bakteryjna. Okres wylęgania choroby wynosi od 2 do 5 dni. Objawy choroby to: gorączka, bóle brzucha, nudności, biegunka. Do zakażenia dochodzi przez ręce lub przedmioty zanieczyszczone kałem.
- Wirusowe zapalenie wątroby typu A (wzw A). Okres wylęgania choroby wynosi od 15 do 50 dni. Objawy choroby to: osłabienie, brak apetytu, bóle brzucha, żółtaczka, ciemna barwa moczu. Do zakażenia dochodzi poprzez brudne ręce (tzw.: „choroba brudnych rąk”), spożywanie zanieczyszczonej wody, produktów spożywczych.